Proiectele propuse spre finanțare, prin componentele de watchdog și advocacy, contribuie la apărarea statului de drept și a democrației și la consolidarea societății civile. Aceste proiecte vizează sprijinirea activismului civic, a implicării cetățenilor în procesul decizional și în formularea politicilor publice la nivel local și național, precum și dezvoltarea capacității de advocacy a ONG-urilor în diverse domenii.
De exemplu, problema abordată de proiectul „Inspectoratul Școlar Civic”, care va fi derulat de Fundația World Vision România, pornește de la nivelul scăzut de consultare, implicare și participare a profesorilor și elevilor din învățământul preuniversitar în procesele de luare a deciziilor și de formulare a politicilor publice care îi vizează, la nivel județean/național. Proiectul propune crearea unui instrument care să ofere spațiu pentru astfel de acțiuni, prin dezvoltarea unei platforme web cu 3.000 de profesori și 500 elevi înregistrați, pentru a fi consultați continuu, periodic, tematic și pentru reacție rapidă în raport cu decizii județene/naționale pe teme de educație. Periodic, vor fi publicate și diseminate către factorii de decizie rezultatele consultării profesorilor și elevilor. Rezultatul consultărilor se va transpune în acțiune, sub forma a 150 de webinarii pentru formare, activare și dezbatere pe teme școlare, pe teme legate de sectorul ONG și pentru dezvoltarea abilităților de watchdog și de monitorizare a 1.000 de profesori și 200 de elevi. Cei mai activi 100 de profesori și 20 de elevi, alături de 10 ONG-uri locale, vor fi implicați în 20 de intâlniri de advocacy cu 10 Inspectorate Școlare Județene, ducând la 5 modificări procedurale județene. În urma întâlnirilor, 10 Inspectorate Școlare Civice vor fi create la nivel informal.
De asemenea, un număr mare de proiecte finanțate în cadrul acestui apel vizează domeniul mediului și combaterea schimbărilor climatice.