Bord-01

MANIF3STrillenial

Auzim în jurul nostru cum situația socială, economică și mediul se degradează, cum politica nu ne mai reprezintă, cum sistemele nu mai funcționează, cum oamenii nu se mai implică. Vrem să trăim într-o „țară ca afară” dar nu mai găsim altă soluție decât cea de a emigra. Ce facem? Ce NE facem?

Din experiența ultimilor 25 de ani, noi știm că parte din soluție stă în puterea societății civile. Putere dată de organizații capabile să reprezinte drepturile și interesele oamenilor și de cetățeni activi, implicați și pregătiți să schimbe în bine realitățile cu care ne confruntăm, atât pentru ei, cât și pentru comunitățile lor. Iar printre cei mai motivați și capabili să facă societatea civilă mai puternică sunt tinerii!

Pe acești tineri îi numim #trillenials – generația de tineri implicați civic care duce al treilea sector – sectorul societății civile – la următorul nivel. Pentru acești tineri construim Programul3 – o mișcare, o școală, un spațiu de învățare, de motivare, de conectare, de practică pentru dezvoltarea continuă a societății civile românești și nu numai.

Programul3 propune o abordare la baza căreia stau 3 principii:

 • Învățare radicală prin schimbare de paradigmă – învățăm din trecut și prezent, propunem abordări noi, ne conectăm la noile tendințe și schimbăm lumea pe baza principiilor sănătoase ale democrației, statului de drept și drepturilor tuturor oamenilor.
 • Ceci n`est pas du leadership – pe principiul harta nu este teritoriul, leadership-ul nu este scopul. Generația #trillenials se duce dincolo de dualitatea influencer-follower și pune mâna și face.
 • O luăm personal și o facem împreună – ne pasă, ne implicăm continuu în propriul proces de învățare, cu mintea, corpul și inima, ne dăm permisiunea să facem greșeli, ducem networking-ul și cooperarea la puterea a treia și învățăm să colaborăm cu ego-ul pe snooze.

Societatea în care îți dorești să trăiești nu este un ideal, este o realitate.

#haide să construim această realitate.

#haide să facem societatea civilă mai puternică, împreună.

#haide în Programul3!

Programul3 este un program de pregătire de lungă durată pentru actuali și viitori tineri implicați în al treilea sector, o școală pentru cei care vor să contribuie la dezvoltarea societății civile din România și nu numai.

De ce este nevoie de Programul3?

 • Potrivit ultimelor studii, nu sunt suficienți oameni noi care se îndreaptă înspre a lucra pentru al treilea sector, chiar dacă interesul pentru implicare în acțiuni civice a crescut;
 • În timp ce majoritatea angajaților din sectorul ONG au între 25 și 34 de ani, cei mai mulți lideri ai sectorului sunt de mai bine de 8 ani la conducere, deci există o nevoie de noi generații;
 • Un astfel de program dedicat oamenilor implicați din societatea civilă nu există în această formă în România; avem nevoie de un format care să aducă împreună oameni interesați să dezvolte al treilea sector prin noi abordări, învățând în același timp de la profesioniști în domeniu.

Cine poate face parte din Programul3?

Din perspectiva noastră #trillenials sunt acei tineri care au minim 18 ani, care au idee despre societatea civilă și lucrul în ONG, dar nu neapărat multă practică în domeniu. Sunt interesați de subiecte sociale, civice, chiar dacă nu le stăpânesc 100%. Au făcut voluntariat și sunt dispuși să se implice mai mult în structuri asociative, dar încă nu au suficientă experiență să se descurce în meandrele ONG-istice. Nu și-au găsit încă locul în sectorul ONG, dar nici nu vor să renunțe la el. Poate au cochetat cu ideea de antreprenoriat și au realizat că, de fapt, ONG-ul este noul start-up.

Ce se întâmplă în Programul3?

Programul3 propune un proces de învățare de un an de zile, structurat în două semestre cu o curriculă predefinită, la care se adaugă un proces particularizat de învățare, în funcție de nevoile și interesele fiecărui trillenial, astfel:

 • Semestrul I va fi dedicat conținuturilor tehnice ce țin de lucru în ONG cu introducere în ONGeză și dezvoltare de abilități esențiale de lucru în ONG.

 • Semestrul II va fi dedicat conținuturilor tematice ce țin de implicarea comunității la nivel local prin dezvoltare comunitară, tehnici și metode de participare publică, proiecte în folosul comunității.

Programul3 este
 • un produs dezvoltat în cadrul proiectului „Developing Youth NGO Leadership”.
 • finanțat prin programul Active Citizens Fund România.
 • parte a Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021.
 • implementat de consorțiul alcătuit din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi și Frivillighet Norge.

Pentru întrebări sau clarificări, nu ezita să ne contactezi:

Vlad Dumitrescu

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Tel: 0745.122.191

E-mail: vlad.dumitrescu@fdsc.ro

Robert Matei

Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi
robert.matei@romacenter.ro

Marte Oraug Skogtrø

Frivillighet Norge

marte@frivillighetnorge.no