Știri

Valorile comune ne unesc și oricine poate contribui la protejarea și promovarea lor!

O societate civilă puternică este esențială pentru buna funcționare a democrației și asigurarea unei societăți incluzive. În ultimii ani au existat o serie de tendințe periculoase în toată Europa, care au pus multă presiune pe spațiul civic, prin urmare, consolidarea capacității societății civile de a face față acestor provocări este mai importantă ca oricând.

Campania #CivilSocietyStartsHere aduce în prim plan munca societății civile și inițiază o conversație despre importanța acesteia. În centrul campaniei se află, în egală măsură, invitația de a reflecta la valorile care ne unesc și un îndemn la acțiune. Desfășurată de Granturile SEE și Norvegiene, campania reprezintă o oportunitate de a prezenta și aprecia proiectele derulate de societatea civilă în Europa.

Inițiativele finanțate prin Granturile SEE și Norvegiene pornesc adesea de la nivel local și de la persoane și organizații care își doresc să aibă un rol activ în dezvoltarea comunităților lor.

„Totul începe cu oameni care vor să se implice: cei care sunt interesați de comunitatea lor, care vor să aibă un cuvânt de spus în luarea deciziilor. Tot ce este nevoie este o persoană dedicată, cu înțelegere a situației de la nivel local. Multe dintre proiectele pe care le susținem, pornesc de la o singură persoană care are o idee bună. Cei care au determinarea de a produce o schimbare pot face mare diferență în jurul lor.”, spune Anna Striethorst, responsabilă de sectorul societății civile în cadrul Granturilor SEE și Norvegiene.

Respectul pentru demnitatea umană, protecția și promovarea drepturilor omului, a libertății, egalității, democrației și statului de drept sunt valori esențiale, care garantează incluziunea, toleranța, justiția și solidaritatea în interiorul unei societăți. De cele mai multe ori, însă, acestea trebuie protejate, iar aici intervine societatea civilă. Numeroase proiecte, ghidate de aceste valori, au loc în întreaga Europă, iar prin intermediul campaniei, lumina reflectoarelor este pusă pe ele.

Drepturile omului: stau la baza societății noastre, dar uneori sunt trecute cu vederea

Campania a început cu exemple de proiecte orientate spre protejarea drepturilor omului și va continua cu inițiative care promovează respectul pentru demnitatea umană, libertate, egalitate, democrație și statul de drept.

În anumite situații, drepturile omului se referă la respect și înțelegere, dar uneori este vorba despre acceptare.

Campus Pride, finanțat prin Active Citizens Fund România, și derulat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Asociatia PRIDE, Asociatia Identity. Education si Samtökin ‘78 Félag hinsegin fólks á Íslandi (Islanda), are ca scop creșterea acceptării tinerilor LGBTIQ în mediul universitar din România, prin împuternicirea studenților să se auto-organizeze și să își unească forțele pentru a aduce schimbarea.

Proiectul se bazează pe impactul pe care fiecare persoană îl poate avea în jurul său: în cercul său de prieteni, acasă, la școală, la facultate, la locul de muncă și așa mai departe. Acest lucru creează spații sigure, politici mai bune și ajută la monitorizarea discriminării în cadrul universității. Împreună, studenții construiesc un climat de acceptare.

„Diversitatea studenților participanți la proiectul și activitățile noastre este uimitoare și totodată extraordinară. Studenții din toate categoriile sociale au decis să se implice, să dea dovadă de solidaritate pentru a îmbunătăți situația studenților LGBTIQ”, spune Vlad Viski, director executiv al organizației MozaiQ.  

Una dintre condițiile pentru garantarea drepturilor omului este ca oamenii să poată trăi împreună în pace, chiar dacă provin din comunități diferite. În Nicosia, Cipru, Association for Historical Dialogue and Research (AHDR) a deschis Centrul pentru Cooperare (Home 4 Cooperation), localizat în zona neutră. Găzduind o mare varietate de programe culturale, artistice și educaționale, acesta funcționează ca un spațiu comun pentru cooperare și dialog intercultural între comunitățile grecești și turcești din Cipru.

„Atunci când oamenilor din diferite comunități li se oferă posibilitatea de a se întâlni, de a împărtăși experiențe și de a lucra împreună, traumele pot fi vindecate și diviziunile pot fi puse deoparte. Este un loc în care se construiesc adevărate prietenii, indiferent de barierele lingvistice, religie și etnie.”, spune Lefki Lambrou, directorul Asociației.

Proiectul House2 este una dintre inițiativele din Atena care oferă adăpost pe termen lung minorilor și tinerilor refugiați. Prin intermediul proiectului, copiii și adolescenții au parte de o locuință, hrană, asistență medicală, consiliere, sprijin juridic și psihologic, orientare și formare profesională, activități sportive și de agrement, lecții pentru a învăța limba greacă și sprijin pentru activitatea școlară. De asemenea, House2 inițiază și monitorizează procedurile de reîntregire a familiei.

„Conducem adăpostul în același mod în care ne conducem casa: cu grijă. Echipa proiectului este formată din oameni cu niveluri diferite de educație și provenind din medii diferite și ne bazăm cu adevărat pe empatia, capacitatea de a rezolva problemele și zâmbetele lor.”, spune Eirini Chazapi, manager de proiect la House2.

Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin granturile SEE și Norvegiene contribuie la protejarea valorilor fundamentale ale Europei, cum ar fi democrația, statul de drept și egalitatea. Peste 200 de milioane euro au fost alocați în actuala perioadă de finanțare pentru promovarea participării democratice, sprijinirea cetățeniei active și protejarea drepturilor omului. În România, 46 de milioane de euro sunt alocați societății civile prin intermediul Active Citizens Fund.