Știri

Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH) a stabilit în 1992 ca Ziua mondială a sănătății mintale să fie marcată anual pe 10 octombrie. Scopul acestei inițiative este creșterea gradului de conștientizare și educare, la nivel mondial, în privința sănătății mintale. „Sănătatea mintală într-o lume inegală” este tema de anul acesta și subliniază inegalitățile existente la nivel global din punct de vedere al veniturilor, etniei, orientării sexuale, lipsa respectului pentru drepturile omului etc., toate acestea având impact asupra sănătății mintale.

Cu ocazia acestei zile, îi aplaudăm pe toți cei care își dedică timpul integrării persoanelor cu dizabilități mintale în societate, prin creșterea capacității acestora de a se autoreprezenta și de a-și exercita drepturile, astfel încât acestea să se bucure de o viață independentă.

Fundația Estuar - Sănătatea mintală are nevoie de EMPOWERMENT

Proiectul răspunde nevoii de creștere a capacității persoanelor cu probleme de sănătate mintală de a adresa în cel mai eficient mod problemele care îi afectează direct, prin îmbunătățirea abilităților acestora de autoreprezentare în relația cu decidenții politici de la nivel local și central.

Fundația Estuar, împreună cu Opportunity Associates România, au organizat până în prezent sesiuni de instruire specializată în domeniul sănătății mintale la Cluj-Napoca, Ploiești și București, cu scopul de a crește gradul de implicare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală în luarea deciziilor prin îmbunătățirea abilităților acestora de autoreprezentare.

Cu ajutorul colegilor din proiect, Dumitru Segărcenu, a lansat primul său volum de poezii „Iubire, flori și stele în versurile mele”.

Proiectul prevede și lansarea unui model de autoreprezentare pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală în vederea schimbării atitudinilor și practicilor acestora în raport cu decidenții politici de la nivel local și central, precum și dezvoltarea unei campanii de advocacy la nivel național, cu implicarea directă a 40 de persoane cu probleme de sănătate mintală, în vederea punerii pe agenda publică a subiectului accesului acestora la servicii sociale și de sănătate cu scopul incluziunii în comunitate.

Fundația Centrul de Resurse Juridice - Liber să decid. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități

Persoanelor cu dizabilități mintale le este frecvent refuzată capacitatea juridică, prin măsura punerii sub interdicție judecătorească. Prin elaborarea și pilotarea a patru modele noi și un pachet de instrumente (inexistente în România în acest moment) pentru sprijin în luarea deciziilor, echipa proiectului își propune să creacă capacitatea persoanelor cu dizabilități mintale, AVC și demență de a își exercita drepturile și de a își maximiza autonomia.

Prin intermediul cursului „Dreptul de a decide – Curs de pilotare a inițiativelor regionale”, sunt prevăzute implementarea de inițiative pilot pentru susținerea dreptului de a decide în mai multe regiuni din țară, în sprijinul persoanelor cu dizabilități psihosociale în depășirea barierelor în calea exercitării capacității lor legale sau a dreptului egal de a decide.

Printre activitățile proiectului se numără:

  • Modificarea legislației, în sensul introducerii deciziei asistate, revizuirii condițiilor în care se poate dispune măsura punerii sub interdicție, precum și revizuirea instituției tutelei.
  • Pilotare Servicii de Sprijin în Luarea Deciziilor în conformitate cu art. 12 și 13 din Convenția pentru drepturile persoanelor cu dizabilități (CDPD).
  • Litigare strategică pentru ridicarea măsurii interdicției, prevenirea sau sancționarea abuzurilor, și facilitarea accesului la viață independentă în comunitate și la servicii de îngrijire a sănătății.

Special Olympics România - LIDERI prin SPORT - Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale

Sub sloganul ”EU POT!”, Fundația Special Olympics din România în parteneriat cu Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive (ASCDMSS) și în colaborare cu Special Olympics Islanda implementează activități care contribuie la incluziunea tinerilor, în particular a celor cu dizabilități intelectuale. Prin intermediul proiectului, persoanele cu dizabilități intelectuale (PDI) sunt instruite în tehnici de advocacy, leadership și auto-reprezentare.

Tot în cadrul proiectului, va fi înființat Comitetul Sportivilor Lideri Special Olympics (CSLSO) cu misiunea de a aborda autoritățile locale pentru a solicita acces la baze sportive pentru antrenamente și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive. De asemenea, se va crea rețeaua informală Comitetul Sportiv Național Special Olympics, cu rol de reprezentare a PDI și de punere în practică a legislației UE privind nediscriminarea în sport.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!
Programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021are ca obiectiv consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.