BilateraleEvenimenteȘtiri

Am terminat seria cafenelelor online de matchmaking

Cele 3 evenimente online au fost organizate în luna septembrie 2020 cu scopul de a descoperi realități ale societății civile din România și din statele donatoare, la evenimente participând 15 organizații din Norvegia și Islanda și 35 de organizații din România, organizații care s-au informat și au discutat despre tematici importante pentru programul Active Citizens Fund România. Pe scurt, prezentăm mai jos câteva idei generale reieșite din cadrul conversațiilor:

Pe data de 15 septembrie 2020 a avut loc evenimentul online pe tematica ”Drepturile omului și justiție socială”, unde am încercat să trecem în revistă câteva aspecte importante referitoare la situația drepturilor omului din Norvegia, Islanda și România. Aspecte din cadrul conversației care merită să fie subliniate se referă la: diferențele de abordare dintre statele nordice și România în ceea ce privește serviciile sociale – asigurare de drepturi (Islanda, Norvegia) versus furnizare de servicii (România); modalitatea de implicare a statului (mai mare în statele nordice) și modalitatea de implicare a beneficiarilor (un accent mai mare este pus pe partea de autoreprezentare în statele nordice); tematicile și agendele diferite dintre statele nordice și România dar și asemănările din perspectiva grupurilor slab reprezentate, care sunt problematice atât pentru statele nordice cât și pentru România; modalitatea de abordare intersecțională din nord, care presupune nu doar furnizare de serviciu sau activism (reprezentare a unui anumit drept).

Pe data de 22 septembrie 2020 a avut loc cel de-al doilea eveniment pe tematica ”Tineret și incluziunea tinerilor”. Cu un grup numeros și destul de divers, am încercat să subliniem diferite aspecte care pot fi asemănătoare sau diferite între România și Norvegia. Astfel, am descoperit asemănări precum număr crescut de organizații sportive care pot fi angrenate în activități de incluziune socială, metodologii de antreprenoriat folosite în scop de includere, accesul mai slab la servicii/ activități pentru anumite categorii de tineri vulnerabili, acceași distincție între organizații de tineret și pentru tineret, chiar dacă limitele legale de vârstă diferă între cele două state. La nivel de diferențe putem menționa aspectul de lucru în rețea și în structuri de reprezentare la organizațiile din statele nordice, lucru care în România nu este atât de prezent în societatea civilă.

Pe data de 29 septembrie 2020 a avut loc ce-l de-al treilea și ultimul eveniment online pe tematica ”Mediu și schimbări climatice”. După o scurtă prezentare a uneia dintre cele mai mari organizații de mediu din Norvegia, Fundația Bellona, am avut câteva discuții despre direcțiile de acțiune ale organizațiilor prezente la eveniment, care erau îndreptate în mare parte înspre acțiuni de protecție a mediului și conștientizare asupra schimbărilor climatice, efecte ale agriculturii, educație pentru sănătate/ mâncare sănptoasă și litigii de mediu. Din aceste discuții au reieșit și câteva problematici care ar putea fi preluate și în potențiale viitoare parteneriate cu statele nordice precum dificultatea de a implica oamenii în subiecte foarte mari, implicarea sau neimplicarea autorităților publice în diferite inițiative ale organizațiilor societății civile, necesitatea de a avea o abordare intersecțională a subiectelor de mediu.

Pe baza rezultatelor obținute în trecut, când Fondul ONG anterior a facilitat în mod semnificativ învățarea și înțelegerea reciprocă între organizațiile din România și cele din statele donatoare, noul program Active Citizens Fund România se bazează pe lecțiile învățate și se concentrează pe consolidarea parteneriatelor durabile în domenii în care expertiza organizațiilor este cel mai eficient valorificată în beneficiul societății civile.

În acest sens, suntem încântați să vă invităm la cafenelele noastre online de matchmaking, organizate în septembrie 2020, în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale. Scopul acestor cafenele online este de a descoperi realități ale societății civile din România și din statele donatoare, în special Norvegia și Islanda, ca bază pentru viitoare propuneri de proiecte în parteneriat în cadrul programului Active Citizens Fund România.

În cadrul cafenelelor, așteptăm să împărtășim cu voi informații cu privire la Active Citizens Fund România și să creăm un spațiu pentru conversații tematice care s-ar putea transforma în propuneri de proiecte în parteneriat depuse în cadrul viitoarelor Apeluri de Cereri de finanțare ale programului.

Focusul tematic al discuțiilor din cadrul cafenelelor va fi în concordanță cu domeniile specifice de sprijin acoperite de Active Citizens Fund România și, astfel, vom organiza 3 evenimente online pe diferite subiecte:

  • 15 septembrie 2020Drepturile omului și justiție socială
  • 22 septembrie 2020 – Tineret și incluziunea tinerilor
  • 29 septembrie 2020 – Mediu și schimbări climatice

Întâlnirile vor avea loc online, pe platforma Zoom. Agenda finală va fi trimisă către participanții selectați, programul va consta în principal în 1 oră și 30 de minute de conversații facilitate despre subiectul cafenelei.

Limba de lucru a evenimentului va fi limba ENGLEZĂ și nu vor fi furnizate servicii de traducere/ interpretare.

Căutăm participanți care să reprezinte organizații din statele donatoare – Islanda, Lichtenstein și Norvegia și participanți care provin din ONG-uri românești. Persoanele interesate sunt rugate să completeze formularul de înregistrare online până la data de 10 septembrie 2020.

Formularul de înregistrare poate fi accesat aici.