„Cred cu tărie că promovarea egalității de gen în toate contextele este un motor al progresului și salut inițiativa Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile și a Frivillighet Norge de a iniția o conversație despre drepturile omului din perspectiva egalității de gen. Prin intermediul Granturilor SEE și Norvegiene, Norvegia cooperează cu succes cu România în mai multe domenii cheie ale societății. Majoritatea eforturilor noastre vizează, în special, să ne asigurăm că drepturile omului sunt aplicate în mod egal, că toți oamenii sunt egali în fața legii, că toate vocile sunt auzite și că nimeni nu este lăsat deoparte.” E.S., doamna Siri Barry, Ambasadoarea Norvegiei la București
Cu acest mesaj a fost deschis evenimentul tematic internațional „Drepturile omului din perspectiva egalității de gen” la care au participat peste 20 de organizații din România și Norvegia. Evenimentul a avut loc la București în perioada 20-21 ianuarie 2022 și a fost organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile împreună cu organizația norvegiană Frivillighet Norge în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale, parte a programului Active Citizens Fund România, care are ca scop consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Activitățile și metodele utilizate pe parcursul celor două zile au facilitat o mai bună înțelegere a modului în care organizațiile din Norvegia abordează domeniul egalității de gen și instrumentele cu care acestea lucrează, având ca scop consolidarea capacității ONG-urilor din România care au participat la eveniment de a include în mod sustenabil elemente legate de egalitatea de gen în practicile lor actuale. Evenimentul a fost adresat organizațiilor societății civile care implementează proiecte finanțate prin programul Active Citizens Fund România și care vizează combaterea violenței bazate pe gen și acordarea de sprijin supraviețuitoarelor violenței de gen, advocacy pentru egalitatea de gen, educație și schimbare socială pentru egalitate de gen, precum și creșterea rolului femeilor în procesul decizional.
Conform Indicelui Egalității de Gen 2021, România se situează pe locul 25 în Uniunea Europeană, cu un scor cu 13,5 puncte sub scorul UE. O serie de provocări persistă în ceea ce privește egalitatea de gen în domenii precum sănătatea, ocuparea unor poziții de decizie în sferele politice, economice și sociale sau alocarea timpului petrecut pentru activități casnice și activități sociale. De asemenea, pandemia COVID-19 aduce noi provocări, în special pentru femei, dar și pentru decidenții politici și actorii din societatea civilă implicați în combaterea fenomenului violenței bazate pe gen, acestă formă de violență crescând de la începutul anului 2020, conform datelor de la Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse. Mai mult decât atât, violența bazată pe gen reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului.
Pornind de la aceste date, participanții din cele două țări s-au implicat în diverse schimburi de idei, cunoștințe și bune practici privind modul în care astfel de provocări pot fi abordate de organizațiile societății civile care au un rol semnificativ în protejarea drepturilor omului și în promovarea tratamentului egal. Cel mai important, pe parcursul celor două zile, participanții au discutat despre modalitățile în care metodele și bunele practici privind egalitatea de gen implementate cu succes în Norvegia pot fi adaptate la contextul din România și despre modul în care organizațiile societății civile își pot consolida rolul în advocacy și monitorizare (watchdog) privind drepturile omului și tratament egal, egalitatea de gen și combaterea violenței bazate pe gen.
„ONG-urile au o responsabilitate continuă de a dezvolta o societate deschisă și incluzivă. Egalitatea de gen este inclusă printre obiectivele pentru dezvoltare durabilă ONU, iar ONG-urile norvegiene au fost în prima linie, luptând pentru egalitatea de gen de-a lungul istoriei noastre. Suntem bucuroși să facem schimb de cunoștințe și experiență cu ONG-urile din România”,a declarat Stian Slotterøy Johnsen, Secretar General în cadrul Frivillighet Norge.
La eveniment au fost prezenți experți norvegieni care au moderat sesiuni pe tema drepturilor omului din perspectiva egalității de gen, Norvegia fiind printre țările care aplică cu succes proceduri privind egalitatea de gen. Printre experții din Norvegia prezenți la eveniment s-au numărat Grete Herlofson și Ivana Suboticki. Grete Herlofson are experiență în lucrul cu probleme naționale și internaționale legate de egalitatea de gen, ca parte a activității sale ca secretară generală a Asociației Norwegian Women’s Medical și directoare de departament la Crucea Roșie Norvegiană. Ivana Suboticki este cercetătoare în cadrul Departamentului de Studii Interdisciplinare de Cultură, Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU). Principalele sale interese de cercetare sunt legate de studierea practicilor de incluziune în cercetare și învățământul superior, dezvoltarea tehnologică și tranzițiile energetice. Cercetările sale actuale se concentrează pe echilibrul de gen în instituțiile de învățământ superior din Norvegia.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, parte a Granturile SEE și Norvegiene 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.