„Știm și noi cum să zicem ce ne doare, să vorbim, să ne descurcăm și acum când deschidem gura, altfel se uită lumea la noi”, sunt cuvintele Crenguței, una dintre cele peste 500 de femei cu care Centrul Filia a lucrat în comunitățile din județele Argeș și Ialomița și care ulterior a devenit colega lor în cadrul organizației, având rolul de facilitatoare comunitară.
Pe Crenguța au întâlnit-o în timpul workshopurilor organizate în cadrul proiectului „ACCESS: Advocacy, Capacitare și Consolidare pentru Egalitate în Sănătate și Siguranță”, unde au prezentat informații despre sănătate maternală, drepturi reproductive și sănătate sexuală și prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.
„De când ați venit voi la noi foarte, foarte multe lucruri s-au schimbat și am învățat despre sănătatea noastră, să ne testăm. Am înțeles despre violență, cum să căutăm ajutor. Chiar pot să zic că la noi în comună lucrurile arată altfel acum…”
Crenguța (stânga) alături de Adela Alexandru de la Centrul Filia
Începand cu luna mai 2021, Centrul Filia a organizat 24 de evenimente informative și de mapare a problemelor femeilor din comunități dezavantajate din comunele Valea Mare Pravăț, Bughea de Jos și Aninoasa din județul Argeș și Munteni-Buzău, Ion Roată și Borănești din județul Ialomița. În cadrul acestor activități au reușit să se întalnească cu peste 500 de femei, cu care s-au și împrietenit, dezvoltând o relație de încredere.
Moașa Adina Păun alături de grupul de inițiativă de la Valea Mare Pravăț discutând despre testul Babeș-Papanicolau
Adela Alexandru și Andreea Rusu alături de grupul de inițiativă de la Valea Mare Pravăț după distribuirea produselor promoționale
„În mai 2021, am ajuns pentru prima dată în comuna Valea Mare Pravăț din județul Argeș. Tocmai începusem o campanie de conștientizare a drepturilor la sănătate și siguranță în 6 comune în cadrul proiectului „ACCESS: Advocacy, Capacitare și Consolidare pentru Egalitate în Sănătate și Siguranță” și stabilisem primul contact la nivelul primăriilor. Împreună cu mediatoarea sanitară și asistenta socială am mers în satul Gura Pravăț unde am stat pentru prima dată de vorbă cu 10-15 femei despre sănătate reproductivă, maternală și alăptare. Ne-am dat seama că nu le întreba nimeni ce probleme au și că accesul lor la informații despre sănătate și la servicii medicale propriu-zise, la informații despre drepturile lor, inclusiv la violență este restrâns sau chiar inexistent. De exemplu, când am vorbit cu femeile despre testul Papanicolau ne-au mărturisit că nu l-au făcut niciodată și că nu au auzit de el.
Am mers din nou pe teren, de data asta găzduite în curtea Crenguței, una dintre participantele la întâlniri. Am vorbit despre violența împotriva femeilor, semnele unei relații nesănătoase și ce pot face dacă se confruntă cu violență. Unele ne-au povestit despre abuzurile prin care au trecut, despre cum le-a fost teamă să semnaleze autoritățile, despre cum au fost la un pas de a-și pierde viața. Am povestit despre rușine și despre tendința de „a ne spăla rufele în familie”, despre solidaritate între femei. Treptat am dezvoltat o relație de încredere.
Cu ajutorul Crenguței care a rămas persoana noastră de contact atunci când nu eram pe teren, am reușit să punem bazele unui grup de femei (vecine, rude) care să vorbească despre problemele lor și să se sfătuiască reciproc despre ce pot face atunci când întâmpină un obstacol.
În toamnă, după ce am trecut femeile printr-un training de advocacy în care am discutat despre putere și instrumentele pe care le au ca cetățene să își ceară drepturile, am reușit să aducem la aceeași masă femei și reprezentanți ai autorităților locale, iar experiența aceasta în ochii lor a fost o mare victorie – faptul că au putut să vorbească cu primarul de la egal la egal și să își spună oful. Grupul de femei de la Valea Mare Pravăț prinde conturul unui grup de inițiativă, iar între timp Crenguța ne-a devenit colegă, în calitate de Facilitatoare locală.
Aceasta este una dintre cele mai mari victorii din timpul proiectului – medierea dialogului dintre beneficiare și autorități, construirea unui cadru de discuții de la egal la egal în care femeile au comunicat către decidenți care sunt nevoile lor acute pentru ca ulterior, pornind de la această analiză de nevoi, să elaborăm și să implementăm soluții. Proiectul ne-a demonstrat încă o dată importanța muncii la firul ierbii și impactul pe care genul acesta de abordare îl are asupra vieții de zi cu zi a beneficiarelor.”
Faptul că în mai puțin de un an am reușit să construim acest grup, să ne apropiem de femei, să aflăm care sunt problemele lor, greutățile lor și să le dăm informațiile și instrumentele necesare pentru a-și face auzite vocile pentru noi reprezintă o Poveste cu #Impact
Training advocacy cu femeile de la Valea Mare Pravăț
Maparea problemelor cu femeile de la Valea Mare Pravăț