Te implici (activ) într-un ONG și vrei să-ți dezvolți competențe necesare de lucru în domeniul neguvernamental? Vrei să înveți mai multe despre societatea civilă, despre munca în ONG și despre cum poți să transformi în (mai) bine comunitatea ta? Vrei și poți să-ți dedici timp și energie pentru aceste lucruri?
Cu alte cuvinte, vrei să devii #ONGist/ă/x?
Atunci #haide în Programul3 – un program de pregătire de lungă durată pentru oameni implicați în al treilea sector, o școală pentru cei care vor să contribuie la dezvoltarea societății civile din România și nu numai.
Nu este clar despre ce este vorba?
Keep calm, citește cele de mai jos și parcurge manifestul nostru.
De ce este nevoie de Programul3?
- Potrivit ultimelor studii, prea puțini oameni noi se gândesc să lucreze pentru al treilea sector, chiar dacă interesul pentru implicare în acțiuni civice a crescut;
- În timp ce majoritatea persoanelor angajate în sectorul ONG are între 25 și 34 de ani, cele mai multe persoane în poziții de leadership din sector sunt de mai bine de 8 ani la conducere;
- Avem nevoie de un format care să aducă împreună oameni tineri interesați să dezvolte al treilea sector prin noi abordări, învățând în același timp de la profesioniști în domeniu.
Pe cine căutăm pentru Programul3? (a se citi „criterii de selecție”)
Căutăm cel puțin 30 de #trillenials, persoane tinere care:
- sunt implicate civic, deja lucrează în organizații neguvernamentale sau fac voluntariat constant/ activ,
- conștientizează importanța celui de-al treilea sector și sunt motivate să îl ducă la următorul nivel, având astfel potențial să facă parte din viitoarele generații care vor conduce sectorul neguvernamental,
- nu au (încă) suficientă experiență astfel încât să se descurce în meandrele ONG-istice,
- sunt dispuse să învețe și să practice lucrul în și pentru sectorul ONG,
- vor să se dezvolte și să realizeze lucruri de bine pentru comunitățile lor,
- aderă în gândire și practică la valorile comune ale respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept și respectării drepturilor tuturor
Din perspectiva noastră, #trillenials sunt acele persoane tinere care au minim 18 ani și maxim 30 de ani (mai facem și excepții până la 35 de ani dacă chiar ne place de cineva), care au idee despre societatea civilă și lucrul în ONG, dar nu neapărat multă practică în domeniu. Sunt persoane interesate de subiecte sociale și civice, chiar dacă nu le stăpânesc 100%. Sunt persoane dispuse să se implice din ce în ce mai activ în structuri asociative (nu doar să facă voluntariat), dar încă nu au suficientă experiență cu particularitățile ONG-urilor. Nu și-au găsit încă locul în sectorul ONG, dar nici nu vor să renunțe la el.
Ce se întâmplă în Programul3?
Programul3 propune un proces de învățare de un an de zile, structurat în două semestre cu o curriculă predefinită, la care se adaugă un proces particularizat de învățare, în funcție de nevoile și interesele fiec[rei persoane, astfel:
Semestrul I va fi dedicat conținuturilor tehnice ce țin de lucru în ONG cu introducere în ONGeză și dezvoltare de abilități esențiale de lucru (precum dezvoltare organizațională, fundraising, comunicare, managementul voluntarilor, etc.).
Semestrul II va fi dedicat conținuturilor tematice ce țin de dezvoltare comunitară, tehnici și metode de participare publică, metode și tehnici de educație nonformală, advocacy, etc.
IMPORTANT!
Perioada de implicare a persoanelor selectate este de 1 an de zile (octombrie 2022 – august 2023), selecția va ține cont de disponibilitatea asumată în acest sens iar participarea la diverse evenimente din cadrul Programului3 va fi condiționată de această implicare. Pentru mai multe detalii despre cum arată acest an, vezi mai jos curricula Programului3 pentru 2022-2023.
Curricula
- Școală de toamnă
- Online learning
- Learning week
- Modul learning online 1
- Modul learning online 2
- Modul learning online 3
5 – 8 octombrie 2022
Noiembrie 2022
5 – 10 decembrie 2022
ianuarie 2022
februarie 2022
martie 2022
martie 2023
iunie 2023
august 2023
aprilie 2023
mai 2023
De ce să intri în Programul3?
Dacă ai citit manif3stul nostru, te regăsești în el și crezi că ai stofă de #trillenial, iată cele mai importante 3 motive pentru care vrei să faci parte din Programul3:
- Vrei să înveți de la persoane cu experiență și să îți dezvolți la rândul tău experiența în domeniul ONG;
- Vrei să faci ceva pe bune pentru societatea civilă din România;
- Vrei să fii parte dintr-o comunitate de persoane tinere asemenea ție, împreună cu care să mutați munții!
Cum intri în Programul3?
Dacă te-am convins, atunci înseamnă că pe tine te căutăm. Te așteptăm să treci peste prima probă – completarea formularului de candidatură până pe 7 septembrie 2022.
Dacă răspunsurile tale ne conving, o să te invităm la un interviu. Dacă și după interviu rămânem convinși, vei fi printre următorii #trillenials invitați să facă parte din cea de-a patra generație a Programului3.
NB: Pentru cei selectați, toate costurile pentru participarea în Programul3 sunt acoperite de finanțator.
Timeline selecție 2022:
-
Lansare apel selecție – 22 august
-
Perioadă de completare și trimitere a formularului de candidatură – 22 august – 7 septembrie
-
Deadline completare formular de candidatură – 7 septembrie, ora 14.00
-
Anunț către persoanele preselectate în urma completării formularului de candidatură – 7 septembrie
-
Perioadă de înregistrare și trimitere a video interviurilor pentru persoanele preselectate – 7 – 17 septembrie
-
Deadline trimitere video interviu – 17 septembrie, ora 16.00
-
Anunț selecție finală către persoanele care au trimis video interviul – 21 septembrie
#haide. Derutează-ți familia și anturajul = lucrează într-un ONG.
Vino în Programul3 să vezi cum ar putea să fie!
Programul3 este un produs dezvoltat în cadrul proiectului „Developing Youth NGO Leadership”, finanțat prin programul Active Citizens Fund România, parte a Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 și implementat de consorțiul alcătuit din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi și Frivillighet Norge.
Dacă mai ai nevoie de convingere sau ai întrebări sau clarificări, nu ezita în a-l contacta cu încredere pe Vlad (Dumitrescu), al nostru Program Visionaere:
Tel: 0745.122.191
E-mail: vlad.dumitrescu@fdsc.ro
sau
Robert (Matei), Community Manager
Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi
robert.matei@romacenter.ro