Ești implicat într-un ONG sau orice altă structură asociativă și vrei să îți dezvolți competențele necesare pentru a face față diverselor situații cu care te confrunți? Vrei să înveți mai multe despre societatea civilă, despre munca în ONG și despre cum poți să schimbi lucrurile în bine? Ești dispus să îți dedici timp și energie pentru aceste lucruri?
Atunci #haide în Programul3 – un program de pregătire de lungă durată pentru actuali și viitori tineri implicați în al treilea sector, o școală pentru cei care vor să contribuie la dezvoltarea societății civile din România și nu numai.
Nu este clar despre ce este vorba?
Keep calm, citește cele de mai jos și parcurge manifestul nostru:
De ce este nevoie de Programul3?
- Potrivit ultimelor studii, nu sunt suficienți oameni noi care se îndreaptă înspre a lucra pentru al treilea sector, chiar dacă interesul pentru implicare în acțiuni civice a crescut;
- În timp ce majoritatea angajaților din sectorul ONG au între 25 și 34 de ani, cei mai mulți lideri ai sectorului sunt de mai bine de 8 ani la conducere, deci există o nevoie de noi generații;
- Un astfel de program dedicat oamenilor implicați din societatea civilă nu există în această formă în România; avem nevoie de un format care să aducă împreună oameni interesați să dezvolte al treilea sector prin noi abordări, învățând în același timp de la profesioniști în domeniu.
Pe cine căutăm pentru Programul3?
Din perspectiva noastră #trillenials sunt acei tineri care au minim 18 ani, care au idee despre societatea civilă și lucrul în ONG, dar nu neapărat multă practică în domeniu. Sunt interesați de subiecte sociale, civice, chiar dacă nu le stăpânesc 100%. Au făcut voluntariat și sunt dispuși să se implice mai mult în structuri asociative, dar încă nu au suficientă experiență să se descurce în meandrele ONG-istice. Nu și-au găsit încă locul în sectorul ONG, dar nici nu vor să renunțe la el. Poate au cochetat cu ideea de antreprenoriat și au realizat că, de fapt, ONG-ul este noul start-up.
Până la ce vârstă sunt #trillenials? Nu putem să spunem exact. Unii spun că până la 35, alții până la 30. Noi spunem că toate acestea nu sunt limitări. Suntem curioși ce aplicații primim și le vom evalua pe fiecare în parte în special pornind de la manifestului nostru.
Ce se întâmplă în Programul3?
Programul3 propune un proces de învățare de un an de zile, structurat în două semestre cu o curriculă predefinită, la care se adaugă un proces particularizat de învățare, în funcție de nevoile și interesele fiecărui trillenial, astfel:
Semestrul I va fi dedicat conținuturilor tehnice ce țin de lucru în ONG cu introducere în ONGeză și dezvoltare de abilități esențiale de lucru în ONG.
Semestrul II va fi dedicat conținuturilor tematice ce țin de implicarea comunității la nivel local prin dezvoltare comunitară, tehnici și metode de participare publică, proiecte în folosul comunității.
Pentru mai multe detalii, vezi mai jos curricula Programului3 pentru anul 2019-2020.
Curricula
28 – 31 octombrie 2019
Mergem toți la Timișoara, ne cunoaștem, prezentăm modelul educațional și stabilim parcursul individual/particularizat de învățare.
Sfârșitul lunii noiembrie 2019
Ne întâlnim pentru 5 zile la București și abordăm subiectele „hard” de lucru în ONG – management și dezvoltare organizatională, scriere de proiecte, managementul voluntarilor, management de event – atât experiențial, prin schimb de experiență, cât și de la oameni cu experiență din sectorul ONG
Noiembrie 2019 – ianuarie 2020
Înainte și după learning week; cele două module vor aprofunda subiecte din zona de conținut tehnic
Ongoing
Dezvoltate la nivel local, în funcție de planul particularizat de învățare al fiecărui trillenial
Ongoing
La organizații de la nivel local, astfel încât să înțelegem mai bine cum funcționează diverse structuri asociative
- Learning week
- Alte 2 module de learning online
- Activități de learning
- Learning visit în Norvegia
- Întâlnire de evaluare
Martie 2020
Pentru cea de-a doua săptămână de învățare ne revedem pentru 5 zile la Cluj-Napoca și abordăm partea de conținut a anului, și anume zona de community building, participare, advocacy, rețele la nivel local și networking
Februarie – aprilie 2020
Înainte și după learning week; cele două module vor aprofunda subiecte din zona de conținut tehnic
Ongoing
Dezvoltate la nivel local, în funcție de planul particularizat de învățare al fiecărui trillenial
Iunie 2020
Unde vom merge pentru 4 zile la organizații locale pentru a învăța din experiența norvegiană și pentru a face networking
Iunie 2020
Ne revedem la București, unde vom încheia și evalua anul, dar vom și planifica cum continuăm în comunitatea de Alumni a Programului3
De ce să intri în Programul3?
Dacă ai citit manif3stul nostru și te regăsești în el, iată 3 motive pentru care vrei să faci parte din Programul3:
- Vrei să înveți de la profesioniști și să te dezvolți tu însuți ca profesionist în domeniul ONG
- Vrei să faci ceva pe bune pentru comunitatea ta și pentru societatea din România
- Vrei să fii parte dintr-o comunitate de tineri asemenea ție, împreună cu care să muți munții!
Cum intri în Programul3?
Dacă te-am convins, atunci înseamnă că pe tine te căutăm.
Așa că te așteptăm să treci peste prima probă – completează formularul de selecție PÂNĂ PE 16 OCTOMBRIE 2019!
Dacă răspunsurile tale ne conving, o să ne auzim la un telefon pentru un interviu. Dacă și după interviu rămânem convinși, vei fi printre primii 25 de #trillenials invitați să facă parte din prima generație a Programului3.
NB: Pentru cei selectați, Programul3 nu va presupune costuri, toate acestea fiind acoperite prin proiectul în cadrul căruia este finanțat programul.
#haide. Derutează-ți prietenii. Lucrează într-un ONG. Și vino în Programul3 să înveți cum!
Programul3 este un produs dezvoltat în cadrul proiectului „Developing Youth NGO Leadership”, finanțat prin programul Active Citizens Fund România, parte a Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 și implementat de consorțiul alcătuit din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi și Frivillighet Norge.
Dacă mai ai nevoie de convingere sau ai întrebări sau clarificări, nu ezita în a-l contacta cu încredere pe Vlad, al nostru Program Visionaire:
Tel: 0745.122.191
E-mail: vlad.dumitrescu@fdsc.ro