Auzim cuvântul „impact” din ce în ce mai des. Vrem să lucrăm și să avem „impact”. Sau vrem să avem „impact” asupra oamenilor cărora ne adresăm. Dincolo de aceste lucruri, rareori înțelegem pe deplin ce este „impactul” și cum îl obținem. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) a dezvoltat un program special care abordează aceste preocupări pentru sectorul ONG-urilor. După mai multe întâlniri reușite cu reprezentanți ai societății civile din întreaga țară, i-am întrebat pe unii dintre ei cum este acest program și ce le-a adus ca beneficii în dezvoltarea lor organizațională.
Această serie de interviuri vă aduce și o parte din rezultatele programului, așa cum sunt ele resimțite de către participanți.
Am stat de vorbă cu Iulia Dromereschi – președinte și co-fondator al „Asociației Informaționale Voci pentru Incluziune”. Ea ne-a împărtășit câteva dintre rezultatele pe care le-a avut în urma parcurgerii programului Impact3, dar și provocările cu care s-a confruntat.
La ce ați decis să renunțați sau să schimbați în ceea ce privește măsurarea impactului și comunicarea după participarea la IMPACT3?
Probabil că vom încerca să nu ne imaginăm că cineva din exterior înțelege cine suntem și ce facem la fel de bine ca noi. Viziunea din interior nu se transmite direct celor care abia află despre ceea ce facem și ce ne propunem să facem, de exemplu.
Ce ați decis să începeți în privința măsurării și comunicării impactului după participarea la programul IMPACT3?
După IMPACT3 și toate momentele de reflecție pe care ni le-a prilejuit, ne gândim să abordăm mai des potențiali susținători direcți, adică sponsori, pentru că programele noastre sunt specifice. De aceea, ne-am armoniza mai bine ca viziune cu entități ale căror scopuri corespund cu ale noastre. E mai bine decât să încercăm să încadrăm ce facem doar în termenii și condițiile unor indicatori de proiecte.
Ce ați decis că trebuie să continue în privința măsurării și comunicării impactului după participarea la program?
Vom continua să ne analizăm impactul la nivel organizațional. Vrem să avem discuții permanente cu voluntarii și în board, să creăm ocazii pentru feedback și exprimări directe care să aducă rezultate. Vrem să ne întâlnim cât mai frecvent și față în față pentru că asta ne conectează cel mai puternic.
3 motive pentru care recomandați altor ONG-uri să participe la programul IMPACT3?
Pe noi analiza comparativă a matricei organizaționale ne-a ajutat să descoperim lucruri la care nu ne-am gândit și să ne confirmăm ipoteze de lucru. A fost benefic să descoperim că soluțiile la care ne gândim sunt și cele agreate de specialiști. Apoi, a fost un prilej bun de a cunoaște alte organizații mai aproape, din interior. Sunt organizații pe care altfel nu am fi avut ocazia să le cunoaștem, despre care nu am fi aflat și pe ale căror practici nu le-am fi descoperit. A fost un program care ne-a dat ocazia să comunicăm diferit în organizație și în afara ei.