Îmbunătățirea accesului redus al copiilor cu dizabilități la servicii de integrare în comunitate a fost motivația care a stat în spatele proiectului „Informați suntem mai puternici pentru copiii noștri”, derulat de Asociația Glasul Autismului în perioada ianuarie – septembrie 2021 în cinci comunități rurale limitrofe Câmpinei, comunități cu număr mare de copii cu dizabilități și acces scăzut la servicii sociale.
Proiectul a fost destinat părinților copiilor cu dizabilități, în special copii cu tulburări din spectrul autist, cu acces limitat la informații, provenind din familii marginalizate social. Activitățile au vizat și creșterea capacității de răspuns la nevoile comunității, vizibilitatea și sustenabilitatea organizațiilor mici din jurul localității Câmpina, astfel încât organizațiile societății civile să poată dezvolta servicii de suport pentru grupurile vulnerabile.
Prin participarea la workshopuri de informare referitoare la accesul la servicii în comunitate, aproximativ 60 de părinți ai copiilor cu dizabilități au aflat cum pot solicita drepturi privind accesul copiilor la servicii sociale și educaționale.
Grupurile de suport sunt un sprijin necesar pentru părinţii copiilor cu dizabilități deoarece a avea un copil cu nevoi speciale este, cu siguranță, o provocare. Acestea reprezintă o modalitate de a-i ajuta să facă faţă stresului simţit, de a cunoaşte alţi părinţi şi de a dezvolta un sentiment de apartenenţă.
Două grupuri de suport au fost organizate pe toată durata proiectului pentru 15 părinți care au găsit în cadrul lor sprijinul de care aveau nevoie.
„Susținere, încrederea că pot merge mai departe”, „Eliberare și împăcare cu realitățile vieții personale”, „ Sunt lucruri ce nu pot fi spuse în viața de zi cu zi dar care trebuie să iasă și să fie spuse. Aici am avut ocazia”, „Echilibru, putere, relaxare”, „Mai multă încredere în propria persoană”, „Liniște sufletească” „Grupul de suport este pansament pentru suflet”
„Grupurile de suport sunt acele programe concepute cu scopul de a acorda sprijin emoţional şi informaţional aparținătorilor pentru a face față situaţiilor problematice cu care se confruntă, dar și din dorința de a crea un spațiu unic de interrelaționare în care părinții să-și poată împărtăși unii altora experiențele, să-și devină sursă de inspirație și de fortificare și să ajungă ei înșiși călăuze pentru copiii lor pe drumul special pe care îl au de parcurs împreună”
În cadrul proiectului a fost realizată și o analiză a situației actuale, realizată de beneficiarii proiectului, care au fost implicați și în formularea și susținerea unei politici publice referitoare la integrarea persoanelor cu dizabilități și acces la servicii de suport adresată autorităților locale.
De Ziua Internațională a Autismului, 2 aprilie, părinții copiilor cu dizabilități au organizat cu ajutorul voluntarilor două evenimente de socializare și joacă pentru copii și au desfășurat o campanie de sensibilizare și conștientizare în Câmpina și cele 5 comunități rurale învecinate, campanie adresată publicului larg, cu scopul de a crește conștientizarea publicului larg privind nevoia de integrare și respectare a drepturilor persoanelor cu dizabilități.
„Implicarea societății civile în planificarea unei campanii de conștientizare privind drepturile persoanelor vulnerabile reprezintă un pas în crearea unei rețele de sprijin la nivel local. Participarea reprezentantului Asociației Glasul Autismului la acțiuni organizate la nivel național (formare, conferințe si rețele) a adus un plus de know how (cunoștințe specifice) în comunitate. A fost un proiect minunat și dorim să le mulțumim atât beneficiarilor noștri pentru că au fost dornici să participe la activitățile noastre și pentru feedback-urile frumoase pe care le-am primit, cât și colaboratorilor noștri”