De 30 de ani, Organizația Umanitară Concordia ajută copiii și tinerii să-și regăsească încrederea, să se dezvolte și să pornească pe un nou drum spre o viață independentă.
„Tineri activi și responsabili!“ este unul dintre proiectele prin care Concordia vrea să asigure incluziunea a 120 de tineri din grupuri vulnerabile social din București și Ploiești prin diverse instrumente, transfer de know how de la partenerii norvegieni, prin seminarii pe teme legate de justiție socială și incluziunea grupurilor vulnerabile și alte activități.
„Încercăm să venim în sprijinul acestor tineri, care de multe ori nu au pregătirea necesară să ia viața în piept și care nu au avut ocazia să își exprime părerile și să își facă vocea auzită. Prin acest proiect vrem să le dăm încrederea și instrumentele necesare ca ei să devină conștienți de propria voce și să devină persoane responsabile, capabile să își autogestioneze organizarea propriei vieți și să contribuie activ la dezvoltarea comunității din care fac parte”
În cadrul grupurilor consultative, tinerii dezbat aspecte legate de drepturile copiilor și tinerilor, așteptări, oportunități, facilități legislative pe care le percep ca necesare și procese de cetățenie.
„Experiența mea în tabăra de dezbatere și activitate civică a fost una de neuitat. Am învățat multe lucruri: am învățat cum să abordez o dezbatere pro și contra, cum îmi pot înfrânge teama de a vorbi în public, să fiu mai îndrăzneață și să mă implic mai mult în activități. Mi-a plăcut foarte mult coordonarea tinerilor, dar și a educatorilor care ne-au fost aproape în această excursie. Mi-a plăcut că am avut curajul să îmi depășesc teama de a cânta în fața lor și mă bucur foarte mult că am putut face acest pas. Prin jocuri distractive, de dezvoltare personală și profesională ne-am cunoscut mai bine. Această experiență mă va ajuta foarte mult pe viitor, în viața mea de zi cu zi”
„Mi-au plăcut activitatea și discuțiile despre ce înseamnă o dezbatere din cadrul taberei de dezbatere și participare civică, am învățat cum să mă exprim și asta o să mă ajute pe viitor. Mi-a plăcut să întâlnesc persoane noi și acest lucru o să mă ajute pe viitor să interacționez mai ușor cu cei din jurul meu”
Tinerii participă și la consiliere socială și profesională, fiind implicați direct în dezvoltarea unor instrumente pentru lucrul cu tinerii din grupuri vulnerabile, care îmbină elemente din sfera intervențiilor sociale, educaționale și de creștere a capacității tinerilor de a se implica în dezvoltarea comunității.
Teatrul Legislativ, o altă metodă inovativă de intervenție comunitară, le permite tinerilor să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor din sfera legislației.
„În cadrul activității Teatrul Legislativ și dialogul cu autoritățile, am participat la multe activități de dezvoltare personală, am discutat despre problemele cu care tinerii din sistemul de protecție specială se confruntă și am căutat soluții pentru rezolvarea acestora. Prin jocuri, ne-am cunoscut mai bine și am învățat să mă implic mai mult. De asemenea, mi-am depășit teama de a discuta despre problemele cu care m-am confruntat în copilărie în cadrul sistemului de protecție. Sunt recunoscătoare pentru că iau parte la acest proiect, să fac parte activ din cei care vor participa la identificarea problemelor și a soluțiilor a celor care au crescut în sistem”
„Să fac parte din acest proiect este o experiență frumoasă, plină de suspans pentru că nu știi ce provocări o să întâmpini. Activitățile la care am participat scot la suprafață valori individuale uitate, iar în activitățile de grup te simți ascultat, părerea ta contează, dobândești cunostințe noi și foarte interesante, prieteni noi. Important este că te faci remarcat și, indiferent de statutul pe care îl ai, în grup toți ne simțim egali. În câteva cuvinte, te ajută să te dezvolți ca om, prin informații utile îți deschide orizonturi noi, neștiute”
„În activitatea cu tema „Despre drepturile și soluționarea unor probleme în străinătate” am participat la multe exerciții și jocuri prin care am învățat cum să fiu informat înainte de a decide să plec într-o altă țară, despre acte, reguli, orașe, locuri de muncă. Am mai învățat că pentru fiecare problemă există mai multe căi de rezolvare. Când decizi să pleci într-o țară străină trebuie să pui în balanță ce avantaje și dezavantaje există și să fii bine informat despre țara în care pleci. Practic am învățat cum să procedez când plec într-un loc neștiut. Mă bucur enorm că am făcut parte la această activitate și îmi doresc să particip și la alte activități asemănătoare care ne pregătesc pentru o viață independentă”