Cu misiunea „Să clădim oameni care, pe baza unui sprijin educațional integrat, își pot dezvolta abilitățile și competențele începând de la grădiniță până la încadrarea pe piața muncii”, Fundația Adina Stiftelsen implementează de 15 ani activități pentru copii, tineri și familii vulnerabile din zonele rurale ale jud. Dolj.
Din februarie 2021, proiectul „De la elev la angajat: advocacy și servicii de instruire pentru tineri și femei la risc în județul Dolj” vine în completarea programelor existente ale Fundației Adina Stiftelsen și abordează problema inactivității în rândul tinerilor la risc și a femeilor din mediul rural prin implementarea a două programe noi V13 și Empo.
Transferul de competență este asigurat de cei doi parteneri norvegieni: Stiftelsen Kirkens Bymisjon pentru adaptarea și implementarea celor două concepte V13 și Empo, iar Adina Stiftelsen prin instruire în tehnici de advocay/ self advocay, dar și sprijin în crearea unui spațiu sigur, motivațional care să activeze grupurile vulnerabile.
Consultările avute cu reprezentanți ai grupurilor țintă au ajutat partenerii norvegieni să înțeleagă provocările beneficiarilor, dar și oportunitățile de a înființa un conștient social ce poate conduce la schimbarea mentalităților, la conștientizarea forței pe care o poate genera o comunitate responsabilă și activă sub aspect educațional, economic, social și cultural.
Toate activitățile proiectului au o puternică abordare participativă și pot fi văzute ca un exercițiu de implicare comunitară ce contribuie la crearea unor comunități în care fiecare om este la fel de important și de util, comunități care susțin maximizarea potențialului membrilor săi, înțelegând că viața și bunăstarea fiecăruia sunt esențiale pentru comunitate.
Beneficiarii proiectului se consideră norocoși că pot participa la atelierele organizate în cadrul proiectului, spun că de fiecare dată se întorc acasă mai încrezători și sunt recunoscători voluntarilor care le împărtășesc din experiența și competența lor. Atelierele au abordat diverse teme: dezvoltare personală, orientare profesională, dezvoltarea competențelor digitale, artă culinară, croitorie, tricotaj/croșetat, fotografie, abilități practice, educație financiară, design floral etc.
Succesul proiectului se datorează implicării totale a inimoșilor voluntari, fie că ei sunt membri ai comunităților vizate, membri ai boardului Fundației, parteneri norvegieni – entități sau persoane fizice, fie foști beneficiari ai programelor Fundației care au devenit ulterior voluntari – pentru că, nu-i așa?, cine știe mai bine decât ei cât de important este voluntariatul – și tuturor oamenilor din comunități care s-au alăturat cu entuziasm și dăruire.
„Sunt convinsă că aceste ateliere prin conținutul bogat de informații, cu exemple și comentarii concrete au reușit să capteze atenția tuturor, nu doar a mea. Este un proiect util și necesar, unde poți învăța sau aprofunda foarte multe cunoștințe. Sunt bucuroasă că pot participa la aceste ateliere.”
„Fundația Adina Stiftelsen mi-a oferit o nesperată oportunitate de dezvoltare personală și profesională. Am întâlnit aici oameni pozitivi care îți schimbă starea și îți dau încredere în tine. Este minunat să ai lângă tine oameni care te înțeleg și te sprijină necondiționat.”
„Vreau să vă mulțumesc pentru organizarea acestui proiect. Sunt profund recunoscător din toate punctele de vedere. Implicarea, seriozitatea și profesionalismul sunt atuurile echipei. Vă mulțumesc încă o dată pentru sprijin.”
„Problemele de acasă mă puneau de multe ori în dificultate și simțeam că nu mai pot. De când particip la activitățile din proiect, am învățat să comunic mai bine și să înțeleg cât mai bine stările și atitudinea fiicei mele în anumite momente.”
„Cu ceva timp în urmă, nu puneam preț pe ce însemn eu ca femeie și ca mamă a doi copii. Cu ajutorul atelierelor de dezvoltare personală am învățat cum să îmi valorific cunoștiințele și calitățile. Particip la activități cu inima deschisă alături de oameni dragi mie.”
„Acest proiect a venit pentru mine ca o binecuvântare. Aici am întâlnit persoane dragi cu suflet mare. Este locul unde mă pot relaxa, pot învăța lucruri noi, mă pot exprima liber fară ca cineva să mă judece. Sprijinul echipei m-a ajutat să îmi regăsesc încrederea în mine.”
„“Casa Adina” înseamnă mult pentru mine. Îmi plac atelierele la care particip, discuțiile pe care le purtăm, dar și voluntarii care se implică în activitățile desfășurate special pentru noi. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ne oferiți!”
„Oamenii din această Fundație fac o treabă excelentă, atât pentru tineri, dar și pentru noi femeile. Lucrul cel mai de preț pe care l-am învățat aici este comunicarea – cu cât ești mai deschis, cu atât te faci mai înțeles și încrederea în tine și în propriile tale puteri crește.”
„Vin la acest proiect în primul rând pentru comunicarea foarte bună pe care o avem între noi și pentru starea de bine care se creează în momentul în care ne întâlnim.”