„Femei informate, femei implicate! este un proiect adresat femeilor din mediul rural, prin care ne dorim să le implicăm în acțiuni de informare, de conștientizare și de afirmare cu privire la propriile drepturi, participare aactivă în viața comunității, inclusiv în procesul de luare a deciziilor”
Din februarie 2021, în 3 comunități rurale multietnice din județul Călărași (Luica, Șoldanu și Curcani), Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului, în parteneriat cu Bjerkaker LearningLab din Norvegia implică femeile din mediul rural în evenimente comunitare, sesiuni de lectură, campanii de informare și conștientizare, prin care sunt abordate tematici legate de drepturile omului, egalitate de gen, stereotipuri, educație pentru sănătate.
Clubul Povestitoarelor oferă pentru 60 de mămici șansa de a descoperi cărți cu personaje feminine curajoase, puternice, inteligente care pot fi modele de viață pentru ele și copiii lor. Discuțiile despre fiecare carte sunt însoțite de jocuri educaționale și activități creative care pot fi replicate acasă pentru a petrece un timp de calitate cu proprii copii. Întâlnirile sunt coordonate de un facilitator selectat din femeile din fiecare comunitate și oferă un cadru informal în care participantele ajung să se cunoască, să împărtășească probleme, dar și experiențe frumoase.
„Citesc cărțile împreună cu fiul meu care este clasa a VIII-a pentru a-l face să conștientizeze cât de mult pot suferi fetele, femeile și cât de puternice pot fi, mai ales că îmi doresc ca mai târziu, în viață, să își respecte soția, să înțeleagă că are nevoie de respect și sprijin”
„Ne-am îmbunătățit treptat abilitățile de citire și am înțeles importanța lecturii în viață noastră și a copiilor noștri. Acest proiect ne ajută, promovează și corectează acele atitudini și comportamente pe care ar trebui să le avem față de copiii și semenii noștri. De asemenea, am descoperit bucuria cititului împreună și faptul că trebuie să ne apreciem mai mult, noi ca femei și mame implicate ce suntem în viața de zi cu zi”
„Am o fetiță care este clasa a II-a. A devorat toate cărțile pe care le-a primit până acum. Își dorea foarte mult să citească Jurnalul Annei Frank, dar din diverse motive am tot amânat să îi cumpăr cartea. Când după sesiune, am venit acasă cu cartea, bucuria a fost imensă. În ziua aceea a uitat de telefon, de laptop, a fost captivată de curajul fetiței și nu a lăsat cartea din mână până nu a terminat-o. Pe Pippi Șosețica a devorat-o în două zile”
Întâlnirile dedicate Educației pentru sănătate, organizate în cadrul Campaniei de informare și conștientizare au reprezentat o bună ocazie pentru 161 de femei de a aprofunda și dezbate informații despre un stil de viață sănătos, sănătatea femeii și etapele de dezvoltare fizică, planificare familială, programe de screening, boli cu transmitere sexuală.
„Am participat la fiecare sesiune la care am fost invitată, iar din vară și până acum am aflat lucruri pe care nu le știam și pe care, probabil, că nu le-aș fi aflat nici dacă mă documentam pe internet și nici dacă mergeam la medici pentru că nu aș fi inițiat asemenea discuții. Aici am aflat multe răspunsuri la situații pe care poate le-am și trăit până acum, doar că nu știam explicația lor, ce înseamnă sau ce anume le generează, iar acum îmi vine în minte discuția de la ultima ședință despre herpes. Am mai spus și repet, că aceste întâlniri ne dau și nouă ocazia să vorbim despre anumite subiecte despre care poate că în alt context nu am discuta”
„Aceste sesiuni sunt interactive, cu formatori deschiși si atenți la opiniile participantelor. Au fost discuții lejere, dar cu multe informații noi și utile despre sănătate, alimentație și stil de viață sănătos. Am apreciat foarte mult implicarea, deschiderea la nou a femeilor din comunitatea noastră si dorința de schimbare, dacă sunt susținute si ajutate”
„Un proiect care dă informații și încredere femeilor pentru a evolua și a schimba ceva în familie și comunitate”
Sesiuni din domeniul Drepturilor femeilor (egalitate de gen, violență domestică, stereotipuri și practici dăunătoare, educație, accesul la justiție, participarea și reprezentarea femeilor în viața politică și publică, piața muncii, discriminarea multiplă etc.) și evenimentele comunitare care vizează dialogul multicultural vor avea loc în perioada următoare. Pentru finalul proiectului este prevăzută o dezbatere cu stakeholderi locali și reprezentante ale beneficiarelor pentru a prezenta nevoile identificate de participante și a discuta despre viitoare inițiative de advocacy privind aceste nevoi și implicarea femeilor în viața comunității.