O discuție caldă despre incluziunea romilor cu Florin Nasture, Președintele Asociației Centrul Cultural al Romilor O Del Amença
Organizația noastră lucrează în câteva comunități de romi de mai mulți ani și am putut observa că abordarea bazată doar pe servicii în care romii sunt considerați „grup–țintă”, clienți ai măsurilor sociale, fară să se țină cont de potențialul reprezentat de capitalul social și cultural în împuternicirea acestor comunități poate duce la dezvoltarea mentalității de victimă și dependență socială. Am mai putut observa că politicienii îi țin pe acești oameni, intenționat sau nu, într-o stare de vulnerabilitate pentru că, nu-i așa, cei săraci sunt mai ușor de manevrat, mai ales politic. Văzând toate acestea, am updatat misiunea organizației și ne-am focusat pe partea asta de împuternicire, capacitarea membrilor comunităților de romi în vederea menținerii autorităților locale responsabile vizavi de mandatul pe care îl au. Astfel, am avut grijă ca în toate proiectele nostre să includem, acolo unde s-a putut, o componentă de împuternicire și organizare comunitară. Era greu să abordăm comunitățile în felul acesta pentru că finanțările, mai ales cele din fonduri europene, nu vizau asemenea abordare. Ne-am bucurat când am văzut că s-a lansat ACF pentru că puteam să abordăm comunitățile fideli misiunii noastre și cu credință că vom putea schimba ceva pe termen lung.
Un proiect de impact este acela care produce o schimbare pe termen lung la nivel de mentalitate, la nivel comportamental, sectorial, societal. Este foarte puțin probabil ca impactul să se poată măsura pe perioada implementării proiectului, dar pot fi identificate niște semne care pot arăta că proiectul va avea sau nu impact. În cazul proiectului nostru, considerăm că odată capacitați membrii comunității cu cunoștinte, abilități, dar și cu instrumente care să-i ajute să se organizeze, impactul va fi asigurat. În plus, abordarea acestor comunități nu este una „hit and run”, pe modelul ne îndeplinim obiectivele, indicatorii și mergem mai departe. Nu, noi am inclus aceste comunități în strategia organizației noastre care are o perioadă de implementare de 10 ani (2020-2030). Ne interesează în mod deosebit impactul pe care îl producem și vom fi acolo pentru a ne bucura de succesul intervenției, nu doar de atingerea unor indicatori pe o periaodă de 2 ani, de exemplu.
Grupurile de acțiune care sunt în curs de formare au mare potențial de a deveni active. Membrii GAL au înțeles nevoia de organizare comunitară și reprezintă resursa umană de la nivel local. Astfel, aceste persoane sunt pe cale să devină activiști locali. Echipa proiectului, inclusiv facilitatorii locali înțeleg că intervenția aceasta este mai mult decât un proiect de 1 an și jumătate și că este o intervenție care vizează o transformare socială. Avem în vedere și aspectul de bună practică în domeniu, să arătam că printr-o abordare corectă comunitățile de romi pot fi împuternicite astfel încât acestea să fie transformate iar calitatea vieții pentru membrii acestora să fie îmbunătățită.
Mi-aș dori ca romilor să le fie respectată demnitatea, iar autoritățile să nu îi mai considere masă de manevră în jocurile politice. Mi-aș dori să văd că romii sunt cetățeni activi, conștienți de drepturile lor, dar și de responsabilități, în fața cărora autoritățile dau socoteală. Potențialul pe care îl au femeile să fie valorificat pe deplin în dezvoltarea comunităților. Îmi doresc ca membrii comunității să aibă o mentalitate în care violența domestică și abuzul sunt considerate de neacceptat. Un mediu incluziv în care este valorizată diversitatea fără discriminare și segregare școlară.
Momentul când am discutat cu grupurile de acțiune despre organizarea unor acțiuni civice. Am putut vedea că membrii GAL s-au entuziasmat și a existat un vibe care ne-a dat speranță că lucrurile se pot schimba. Implicarea liderilor la nivel unor comunități din județul Galați (Drăgănești, Ivești, Liești, Barcea, Movileni) de a mobiliza resurse cu ocazia sărbătorii „Nașterii Domnului” pentru a-i ajuta pe cei în nevoie. De asemenea, un moment frumos a fost acela când i-am văzut pe scenă la un concert pe copiii care participă la cursurile de vioară. Sunt momente când primim energie să mergem mai departe.
Un moment dificil a fost atunci când la întâlnirea de formare a Grupului de Acțiune Locală au venit 5 persoane care nu păreau deloc interesate. Știam că va fi greu în comunitatea aceea, deoarece este o comunitate marginalizată și, cu cât este mai marginalizată o comunitate, cu atât este mai greu de mobilizat și de organizat membrii acesteia. Am fost nevoit să le spun că vom alege altă comunitate unde există interes și în felul acesta nu mai bat drumul degeaba până acolo. La a doua întâlnire au fost prezente 18 persoane, iar majoritatea au manifestat interes pentru a se implica în dezvoltarea propriei comunități.
În perioada următoare ne dorim să activăm grupurile de acțiune și să organizăm comunitățile pentru implementarea unor acțiuni civice. De asemenea, vrem să organizăm niște întâlniri între autoritățile locale și membrii comunității pentru a vedea care sunt intențiile pentru dezvoltarea comunităților.
În perioada aceasta sunt multe proiecte în implementare care au ca beneficiari mulți romi vulenerabili. Abordarea celor mai multe ONG-uri și autorități locale este una care nu ține cont de background-ul social și cultural specific comunităților de romi. Astfel, chiar dacă vor primi unele servicii și chiar și unele capacități, stima de sine scăzută a romilor și internalizarea stigmei, că sunt „țigani”, nu va ajuta prea multe aceste comunități. Asta pentru că romii vor fi considerați oricum „țigani” de ceilalți, inclusiv de autorități și instituții, deci discriminați în continuare. Așadar, romii pot fi cu adevărat capacitați doar dacă se abordează stima de sine, asumarea identității, iar incluziunea socială se poate realiza doar cu romi asumați, cu stimă de sine ca cetățeni activi.