„Pentru mine, fericirea este atunci când cineva îmi spune o vorbă bună.”
„Dacă aș putea dărui tuturor oamenilor de pe pământ ceva, eu le-aș dărui pâine.”
La fel ca multe alte momente întâmplate în satul Archita, comuna Vânători, județul Mureș, în primul an de implementare a proiectului „ȘURA-Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă”, derulat de Fundația Mihai Eminescu Trust în perioada ianuarie 2021 – decembrie 2023.
Impactul proiectului se simte deja, copiii participând și învățând o sumedenie de lucruri noi în cadrul celor nouă ateliere de educație non-formală cu tematici felurite desfășurate cu voluntari ai Fundației în 2021.
A. a ținut în mână un iepure din lemn pe care Nea Viorel l-a ajutat să-l facă la traforaj.
I. a țesut din fire moi, colorate, un covor în miniatură, iar M. a îmbrăcat pentru prima dată un costum adevărat de karate și a învățat câteva kata.
Ei și alți copii s-au urcat în caruselul experiențelor pe care proiectul l-a adus chiar la ei în sat: întâlnirea cu trupele de dans, cu sportivi, meșteșugari ori profesioniști în diferite domenii, alături de care s-au implicat în jocuri, proiecte și mini-concursuri.
Având acces la toate aceste experiențe noi, lucrând împreună în echipă, au crescut sub ochii membrilor Fundației, au prins curaj să încerce lucruri noi, iar toate acestea i-au schimbat mult. Iar echipa proiectului simte că a consolidat comunitatea micuților din sat, obișnuiți acum să lucreze și să de distreze împreună, ca o familie.
Proiectul ȘURA: Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă răspunde, într-un mod integrat, nevoilor comunității identificate în cadrul întâlnirilor cu locuitorii satului din ultimii ani: necesitatea consolidării comunității, crearea unei infrastructuri necesare pentru implicare civică, organizarea de activități extra-școlare și de includere socio-culturală a grupurilor vulnerabile. Proiectul cuprinde derularea unui program non-formal de educație civică incluzivă, înființarea clubului de activism civic ȘURA, facilitarea dialogului între instituții și membrii comunității, exerciții și acțiuni de advocacy, dar și schimburi de experiență cu organizații ale societății civile din zonă. În cadrul proiectului se reabilitează și refuncționalizează o șură din Archita, cu scopul de a crea un spațiu comunitar multifuncțional, ce va favoriza interacțiunea între diferitele categorii sociale și activarea implicării civice a comunității. Șura va fi deschisă așadar pentru organizarea de programe comunitare, dar și pentru desfășurarea de evenimente culturale pentru localnici și turiști. Se va înființa un Club de activism civic pentru copiii și tinerii din Archita, care vor fi motivați să se implice în activități educațional-civico-creative. Ei vor participa activ la amenajarea unui teren de sport și a unei grădini tematice interactive.
Povestea lor. Azi v-o spunem.
A personajelor tăcute din satul Archita. Sunt fostele mândre șuri ale satului, construite din piatră, cu ziduri foarte groase, de mari dimensiuni, lucru unic în Transilvania și România. Șurile acestea sunt emblema satului și amintesc de bogăția de odinioară a locuitorilor satului. Multe dintre ele sunt abandonate și se degradează iremediabil. Prin proiectul ȘURA – Laborator de experimentare şi implicare civică incluzivă” însă, va fi salvată una dintre aceste bijuterii! Proiectul oferă tinerilor șansa de a practica cetățenia activă, iar un loc pentru toate întâlnirile noastre era necesar. Iată așadar cum șura aceasta, care a rezistat generațiilor atât amar de vreme, va deveni un spațiu comunitar multifuncțional în decursul a câtorva luni. Totul se realizează cu materiale și tehnici tradiționale. Șura va fi reparată, recompartimentată și amenajată pentru a găzdui acțiuni comunitare, într-un mediu primitor, pe care comunitatea să îl perceapă ca pe un loc pe care îl deține în comun.